Skaidrojums par skropstām. Viss, kas jāzina par skropstu struktūru un funkcijām, lai par tām parūpētos vislabāk 

Skaidrojums par skropstām. Viss, kas jāzina par skropstu struktūru un funkcijām, lai par tām parūpētos vislabāk 

Skropstu izdaiļošana ir vieglākais veids, kā likt acīm izskatīties vislabāk. Katru dienu sievietes dara visu iespējamo, lai uzlabotu skropstas un izveidotu labāko izskatu, izmantojot skropstu tušas formulu. Taču vai skaistums ir vienīgais skropstu matiņu mērķis? Nemaz ne. Cilvēka organismā skropstām ir liela nozīme. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu, kam mums vajadzīgas skropstas.

Skropstu bioloģija un Skropstu dzīves cikls

Šie sīkie matiņi ap acīm ir tā saucamās piedēkļu struktūras. Uz augšējā plakstiņa ir ap 120 līdz 250 skropstu – no 8 līdz 12 milimetriem garas. Savukārt apakšējā plakstiņa garums ir no 50 līdz 150 skropstām - no 6 līdz 8 milimetriem. Skropstu krāsa parasti ir līdzīga cilvēka galvas matiem. Cilvēkiem ar gaišu ādu un gaišiem matiem parasti ir gaišas krāsas skropstas un uzacis, un daži ar to nav apmierināti. Tomēr arvien vairāk ir veidu, kā tonēt skropstas un padarīt tās biezākas un pilnīgākas. Ir labi apzināties skropstu kopšanas lielo nozīmi, un vairāk par to var lasīt šajā rakstā.

No kā veidotas skropstas?

Sakne, arī skropstu sīpoliņš, ir skropstu matu pamats un tā dzīvā daļa. Tas atrodas matu folikulā un atbild par vitamīnu, minerālvielu un uzturvielu uzsūkšanos. Mata stobrs ir vēl viena skropstu matiņu kārta, un, to aplūkojot, varam noteikt, vai mati - skropstas šajā gadījumā - ir labā stāvoklī vai nav. Skropstu garumu, formu un struktūru nosaka galvenokārt gēni, kā arī vispārējā veselība un diēta.

Plakanās kutikulas zvīņas pieķeras cita citai un ir galvenais skropstu sīpoliņu veidošanas bloks. Zvīņas veido kutikulas slāni, kas pasargā sakni no jebkādiem mehāniskiem ievainojumiem. Keratīna pārklājums, kas nodrošina matiņu elastību un noturību, atrodas zem aizsargslāņa.

Skropstu dzīves cikls

Droši vien ne reizi vien esi redzējis uz vaiga skropstu, prātojot, ko esi izdarījis nepareizi. Neuztraucies! Jebkuram matam ir noteikts mūža ilgums. Katru dienu mēs zaudējam apmēram 2-3 skropstas uz vienu aci, un tas ir dabiski. Kāpēc tā notiek? “Skropstu Dzīves” cikls norit trīs posmos:

  • anagēns - aktīvais process, kas notiek zem ādas, un ilgst, līdz skropsta izaug un nokļūst uz ādas virsmas.
  • katagēns - šajā stadijā mirst matu sīpoliņi, savukārt skropsta sasniedz maksimālo garumu un joprojām atrodas uz plakstiņa.
  • telogēns - brīdis, kad nomirst skropsta un to nomaina jauna, kas burtiski izspiež veco ārā.

Katra fāze aptver ap 33 procentiem skropstu. Starp posmiem pastāv līdzsvars, tāpēc mēs pat nemanām, kā izkrīt skropstas, jo tās uzreiz tiek aizstātas ar jaunām. Process iet uz riņķi, un katra skropsta paliek savā vietā no 2 līdz 4 mēnešiem. Citiem vārdiem sakot, nevajag uztraukties par vienu skropstu, ko atrodi uz vaiga, jo uzreiz izaug jauna.

Skropstas. Kāpēc tās ir tik svarīgas acīm?

  • Skropstas uztur mitrumu un samazina gaisa plūsmu

Cilvēka acīm ir optimāls mitrums, pateicoties īpašajai asaru plēvei, kas aizsargā acis. Šāds aizsargfiltrs apgādā acis ar barības vielām, kā arī atstaro gaismu, lai saglabātu redzes asumu. Skropstas arī samazina gaisa plūsmu, pēc iespējas novēršot to no acīm, kas uztur asaru plēves mitrumu. Vienlaikus skropstas pasargā acis no putekļiem, smiltīm, sviedriem, lietus u.c.

  • Skropstas signalizē par bīstamību

Jūs noteikti esat ievērojuši, ka ikreiz, kad kaut kas pietuvojas acīm un skropstām, jūs automātiski aizverat acis. Skropstas darbojas līdzīgi kā kaķa ūsas - tās atrod priekšmetus un izraisa mūsu tūlītēju reakciju.

  • Skropstas filtrē saules gaismu

Lai arī skropstas nespēj pilnībā filtrēt saules gaismu, tās ir ļoti efektīvas, lai pasargātu acis no spēcīgās saules gaismas. Bez tām mēs piedzīvotu aklumu katru reizi, izejot ārā.

Skropstu zaudējums - iespējamie cēloņi

Skropstas izkrīt dabiski, un nevajadzētu uztraukties, tomēr dažos gadījumos tam var būt jāpievērš lielāka uzmanība. Mati, skropstas un uzacis, kas lieki izkrīt, ir nopietna pazīme, ka ķermenis raud pēc palīdzības.

Pārmērīgi izkrīt skropstas - mehāniskas traumas

  1. Kosmētikas noņemšanas laikā berzējot plakstiņus, var lūzt skropstas. Iesakām mērcēt vates tamponu kosmētikas noņēmējā un maigi piespiest pie plakstiņa. Turiet to aptuveni piecpadsmit sekundes un lēni pārvietojiet, sekojot matu augšanas virzienam.
  2. Neprecīza kosmētikas noņemšana atstāj uz skropstām produkta atlikumu, kas var izraisīt sausumu, kā arī aizsprostot plakstiņu ādas poras, izraisot sāpes vai pat acu infekcijas.
  3. Paradums berzēt plakstiņus, spēcīgi spiežot rokas vai pirkstus. Šādi darot, jūs kaitējat gan skropstām, gan acīm. Labāka izeja ir saudzīga niezošās vietas pakasīšana.
  4. Nepareiza skropstu izliecēja lietošana var radīt skropstu mikrobojājumus, īpaši, ja to lietojat pēc skropstu tušas uzklāšanas uz skropstām - nekad tā nedariet!

Kā jau minējām, mūsu organisms var signalizēt, kad tajā notiek kaut kas nepareizs. Skropstu zaudējums ne vienmēr norāda uz to, ka tava ādas kopšana ir slikta vai tev ir alerģija pret kaut ko. Ja pēkšņi un pārmērīgi izkrīt skropstas, tās kļūst retākas tikai uz vienas acs vai to zaudēšanu pavada arī uzacu un matu izkrišana, tas ir signāls par veselības problēmām. Tas varētu būt vitamīnu vai minerālvielu trūkums. Tad vislabāk apmeklēt speciālistu, kurš pārbaudīs problēmu un ieteiks atbilstošu risinājumu.



Raksti komentāru. Tas tiks publicēts, kad tas tiks apstiprināts moderatora puses.
Privātuma politika

Mūsu vietne izmanto sīkdatnes, arī trešo pušu sīkdatnes, lai izmantotu ārējus rīkus. Gadījumā, ja lietotājs nedod savu piekrišanu, tiek izmantotas tikai nepieciešamās sīkdatnes. Jūs jebkurā laikā varat mainīt iestatījumus savā pārlūkprogrammā. Vai jūs piekrītat visu sīkdatņu izmantošanai?

Privātuma politika